top of page
  • navyletsdetmi

Gosauseen

Gosausee, jezero tyrkysově modré barvy, leží přibližně deset minut jízdy autem od městečka Gosau. Na jeho břehu se nachází dolní stanice lanovky Gosaukammbahn, stánky se suvenýry a restaurace s venkovními stoly, nabízejícími výhled na mohutný masiv Dachsteinu s ledovcem. Kolem celého jezera vede přibližně 4km dlouhá cesta, bez problémů sjízdná s kočárkem. Prakticky celou dobu máte kolem sebe výhledy na alpské vrcholky, minete ferattu na skalách tyčících se z jezera, no a po procházce v té božsky čisté vodě naleznete osvěžení – takže plavky a ručníky s sebou. Aby toho nebylo málo, můžete si tu půjčit i lodičku nebo paddleboard a v neposlední řadě se nechat vyvézt lanovkou na vršky a udělat si tu výlet.

Přístavní molo na Gosausee

Výlet lanovkou, i s kočárkem

Samotná lanovka jezdí v pravidelných intervalech a na horní stanici si můžete dokonce půjčit kočárek, který sem zase po výletě vrátíte. Cesta na vrcholu je široká, zpevněná a s kočárkem tím pádem bez problémů sjízdná a vede od horní stanice lanovky k horské chatě Sonnenalm, vzdálené cca 1,5km. Kromě této, „kočárkové“ cesty, je tu několik dalších horských pěšin, které už jsou ale schůdné jen s většími dětmi. Jedna z nich Vás po cca 8km dovede až do městečka Gosau a dá se zvládnout i s batoletem v nosítku.

Od horní stanice lanovky půjdete po cestě vedoucí k Sonnenalm, ale těsně před touto chatou odbočíte doprava. Půjdete kolem malebné Zwieselalm, kterou doporučuji jako zastávku k občerstvení. Dál cesta pokračuje pod Zwieselalm, čeká Vás nejprve prudší klesání po kraji sjezdovky a poté už příjemná, pomalu klesající cesta – střídá se lesní se širokou zpevněnou silničkou - a v Gosau vyjdete z lesa u Kalvarienkapelle.

Výlet k Hinterer Gosausee

Kromě hlavního jezera Gosausee se tu poblíž nachází ještě Gosaulacke a Hinterer Gosausee – k tomuto zadnímu jezeru vede cesta sjízdná i s kočárkem. Od parkoviště u Gosausee dojděte k jezeru a začněte jej obcházet z levé strany, v nejvzdálenějším bodě se odpojte od okružní trasy a pokračujte kupředu po široké zpevněné cestě. Ta začne nejprve pozvolna a po chvíli prudce stoupat, toto stoupání je setrvalé, s kočárkem náročné, ale odměna v podobě úchvatného Hinterer Gosausee na konci za to stojí.

Navíc si tu můžete v místní Holzmeister Alm dát skvělé občerstvení a to hned na všechny útrapy náročného stoupání zapomenete. Děti zase určitě ocení stáda krav se zvonci bijícími už z dálky, která se tu na loukách při cestě pasou.

Co se týče délky výletu, od parkoviště u Gosausee k Holzmeister Alm u Hinterer Gosausee čítá cesta cca 5,5km.

307 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Hallstatt

Tauplitzalm

bottom of page