top of page
  • navyletsdetmi

Hallstatt

Kdo by neznal toto městečko na břehu hallstattského jezera? Je to místo pro Rakušany turisticky velice významné. Denně sem v sezóně proudí skutečně davy turistů (především z asijského kontinentu) a často plánují v Hallstattu setrvat celý den, místní parkoviště tak bývají už od brzkých dopoledních hodin plně obsazena, na to je třeba při plánování výletu myslet a vyrazit co nejdříve. Pokud si ráno dáte v hotelu dlouhou snídani, je velice pravděpodobné, že na placených parkovištích blízko centra už nenajdete místo k zaparkování. Další z parkovišť, které bývá volnější, se nachází cca 2km od centra směrem na obec Obertraun. Mimo tato placená parkoviště se v obci prakticky nedá zaparkovat – vyjma krátkého parkování u supermarketu a vyjma příjezdové silnice ze směru od Gosau – zde je s dipozici pár míst při okraji vozovky ještě než se tato vnoří do tunelu přímo před centrem Hallstattu.

Samotné, nepochybně velice krásné, centrum Hallstattu projdete přibližně za hodinu pomalé chůze. Dokonce i s kočárkem se dostanete na naprostou většinu míst. Avšak strmé uličky plné schodů, které vedou po úbočí, Vám zůstanou skryté – je zde ale určitě možnost se u kočárku prostřídat a i tato malebná zákoutí si prohlédnout, stojí to za to.

V letní sezoně je v Hallstattu otevřené velké množství restaurací a kaváren, častokrát i s terasami. Kromě toho tu naleznete i stánky s rychlým občerstvením, zejména ten u hlavního kostela bývá v každou denní dobu doslova obsypán hladovými turisty, zdejší gyros je vynikající.

Pokud byste chtěli vidět Hallstatt z vodní hladiny, můžete si zapůjčit lodičku nebo třeba šlapací labuť a jet se projet po jezeře – ceny nejsou nijak zvlášť vysoké a půjčovny najdete přímo na hlavní turistické třídě.

V Hallstattu mají i dětské hřiště, nachází se přímo na břehu jezera kousek od placených parkovišť.

Kromě procházky hallstattskými uličkami se můžete na celé městečko podívat i z ptačí perspektivy a to z vyhlídky Skywalk Hallstatt. Na tento vrcholek nad městem jezdí pravidelně lanovka, která Vás vyveze i s kočárkem. Jmenuje se Salzbergbahn a ceník jízdného i provozní dobu naleznete na webových stránkách www.dachstein.salzkammergut.at

S vyhlídkou Skywalk sousedí restaurace s naprosto perfektní velikou terasou s výhledem na hallstattské jezero i samotný Hallstatt. Doporučuji se tu zastavit alespoň na kávu nebo limonádu, ceny nejsou vysoké a ten zážitek za to určitě stojí.

Na vyhlídku vedou z centra městečka také dvě turistické cesty – jedna z nich, ta klikatá, se dá s kočárkem zvládnout směrem dolů, připravte se však na prudké klesání a podkluzující kameny. Cestou potkáte malý, ale hezký vodopád. Až sklesáte na okraj Hallstattu, dostanete se na rozcestí s altánkem, zde se dejte doprava, po chvíli dojdete na další rozcestí, směrem doleva se vrátíte do centra Hallstattu ke hřbitovu (a čeká Vás při sestupu dost schodů), směrem doprava dojdete bezbariérově ke spodní stanici lanovky a k placenému parkovišti.


Ještě k samotnému vrcholku – nachází se zde také solný důl Salzwelten, budete-li jej chtít navštívit, vstupenku do něj si kupte na dolní stanici lanovky společně s jízdenkou. Doporučuji si s sebou vzít teplé oblečení a kvalitní obuv, prohlídka trvá cca 90 minut, proto není jistě vhodná pro malé děti. Více informací na www.salzwelten.at

Hallstattský vodopád

Z Hallstattu si také můžete udělat procházku k hallstattskému vodopádu. Z centra se vydejte směrem k dolní stanici lanovky a pokračujte za ni dál asfaltovou silničkou mezi domky. Přibližně po 1km chůze dojdete na větší rozcestí s altánkem a parkovištěm, dáte-li se od altánku doprava, půjdete malebným údolím říčky Waldbach, kterou křižuje několik mostků a množství cestiček Vás dovede k menším či větším vodopádům. K tomu hlavnímu, hallstattskému vodopádu, Vás pak čeká od říčky Waldbach prudké, cca 750m dlouhé, stoupání lesní pěšinou.

Chcete-li se k vodopádu podívat s kočárkem, u altánku na parkovišti se dejte doleva, půjdete také poměrně strmě, ale asfaltovou silnicí, a dostanete se tak po cca 1km chůze přímo nad vodopád. Když je plný vody v době jarního tání, je velkolepý, za suchého léta ale bohužel bývá téměř vyschlý.

V těsné blízkosti hallstattského vodopádu - když se vydáte vzhůru cestou, která není vhodná pro kočárek :-D

877 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Gosauseen

Tauplitzalm

bottom of page